Rólam

Pölös Zsófia vagyok, Pilates és LoveYourBelly oktató, a Pilates and more mozgásműhely alapítója.

Számomra boldog és egészséges élet a testi-lelki egyensúly megtartását jelenti. Ez nem mindig egyszerű, mert sokszor akadályokba ütközünk. Hol a testi fittségünkért nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt, hol pedig a lelki oldalt hanyagoljuk el, és egyszerűen nem vagyunk hajlandóak a dolgok mögé nézni, és szembenézni saját magunkkal, hogy miért tartunk pont ott, ahol éppen tartunk.

Valljuk be, egyik sem egyszerű feladat. De én pont ebben tudok neked segíteni. Nem az a célom, hogy fineszmodell légy, hanem az, hogy megtaláld a saját utad a boldogságod felé, ami szerintem elképzelhetetlen a mozgás, az egészséges táplálkozás és a lelki fejlődés nélkül.

Pölös Zsófi vagyok, 14 éve pilates oktató, ami bizony ritkaság a szakmában. 21 éves voltam, mikor belefogtam, igaz, azt se tudtam, hogy a pilatest eszik-e vagy isszák. Csak azt tudtam, hogy habár kiváló mozgásforma, Magyarországon még nagyon kevesen foglalkoznak vele. Ha bárkinek meséltem róla, hosszasan ki kellett fejtenem, mi is az a pilates. Nyilván mindenki poénkodott Pontius Pilatussal, én pedig mosolygtam, mint a gyorséttermi dolgozó, akinek elsütik napi tízezerszer az “Itt fogyasztod?” kérdésre, hogy “Nem, hátul az asztaloknál.”

Alapvetően nem saját ötlet volt, hogy elkezdjek a pilatessel foglalkozni, hanem a nagynénémé. Ő nyitott egy egészségkuckót, ahova oktatót keresett, és mivel világ életemben sportoltam – 4 év balett, 1 év úszás, 10 év karate, majd a kollégiumi szoba aerobik – , arra gondoltunk, hogy elvégzek egy oktatóképzést. De nem indult egyszerűen. Akkoriban mindösszesen 2 helyen tartottak tanfolyamot (évente 1-2 alkalommal). Az első helyről elutasítottak, mert nem volt tapasztalatom, és azt gondolták, úgyse fogom bírni.

Az ország másik képzésén pedig már beteltek a helyek, amire jelentkeztem, így várólistára kerültem. De szerencsére a tanfolyam előtt 1 nappal valaki lemondta, így elkezdhettem. Akkoriban még egy évre szét volt húzva a tanfolyam, mert az első hétvége után fél évvel jött a többi rész. Ezalatt a szünet alatt én viszont mindent megtanultam. Részt vettem a Peak Pilates első magyarországi oktatóképzésén. Susan Colijn, német oktatóképző jött a kurzust tartani, mellette pedig Simonfi Ági volt a magyar “helytartó”, aki azóta is ennek a képzésnek a magyarországi vezetője. Mivel Ági épp Esztergomban nyitott stúdiót, ahova főiskolára jártam, mindkettőnknek kapóra jött, hogy nagyon gyorsan és nagyon jó oktató váljon belőlem. Így alakult, hogy mire a valódi képzés indult/folytatódott, én már matracon és gépeken is szinte mindent megtanultam, ami a későbbi tananyag volt. Talán utólag már elárulhatom, hogy az első kb. 80 pilates órámat még papír nélkül tartottam. 🙂

Az egyetem elvégzése után azonban szentül hittem, hogy már nem a pilates az utam, hanem gyerekekkel fogok foglalkozni, őket akartam fejleszteni. Mindig szerettem őket, így korábban már kialakítottam a Törpilates módszert is, 4-7 éves gyerekek részére. De a beszédfejlesztő pedagógusi pályám mégsem tartott sokáig, mert pár év fejlesztői munka után rájöttem, hogy nem bírok el a szülőkkel, és azzal, hogy csak én teszek a gyerekükért (legtöbb esetben).

Ezzel párhuzamosan úgy alakult, hogy egyre több lett az oktatói munkám, több fitnesz- és egészségközpontba hívtak pilatest tartani. Azt éreztem, hogy újra örömömet lelem benne. Nagyjából ekkor indítottam el a YouTube csatornámat és a Facebook oldalamat is, egyszerűen csak hobbiból és segítő szándékkal. Eieinte nem is tudtam, mit jelent az értesítés, hogy XY feliratkozott a csatornádra. Gondoltam, ne feliratkozzon, tornázzon! Ma már azért mindkettőnek örülök!

Azóta megjelent 3 DVD-m, voltak egynapos programjaim, a Több mint pilates-nap-ok, többnapos táborok, a Koronavírus megjelenése óta pedig egyre nagyobb teret nyernek az én életemben is az online programok. A segítségükkel legalább annyi emberhez eljuthatnak az óráim és a szemléletmódom, amennyien csak szeretnék ezt.

A pilates mellett több oktatóképzést elvégeztem – aerobik edző, Stability Training edző, LoveYourBelly oktató, Pound oktató -, de alapvetően a legtöbb tudást mind a pilatesbe teszem. Változatosságként nagy örömmel tartom a Pound órákat is (ami azért egy zúzós edzés a pilateshez képest), de amit a pilates után/mellett fő profilomnak tartok, az a szülés utáni regeneráció, a preventív hasizom tornák, a szétnyílt hasizom regenerációja. Élveztem, és elkötelezetten műveltem ezt is már a kisfiam születése előtt is, de azóta még inkább életfeladatomnak érzem, hogy segítsem az anyukákat a testük és lelkük regenerálásában.

Az évek alatt kialakult nézeteim szerves része az is, hogy a testet nem lehet önmagában vizsgálni, edzeni. Egy fájdalom, egy deformálódás, egy izomdiszbalasz helyreállítására nem lesz elég önmagában a testtel foglalkozni. Testet és lelket együtt kell figyelni, edzeni, ápolni, szeretni. Ennek megfelelően egy újabb képzésbe is belefogtam, amellyel az önismereti útban való eligazodásban segíthetek majd még jobban a hozzám fordulóknak.

Mindezt természetesen saját magamon is gyakorlom már régóta. Ennek erdménye lett az is, hogy bár orvosilag meddőnek nyilvánítottak, és azonnal/többszöri orvosi kezelésre és műtétre küldtek, mindezek nélkül, rengeteg belső munka, és a férjem biztonságot adó szeretete által megfogant és megszületett 2 évvel ezelőtt kisfiunk, Vince.

Azóta már ő is tudja, hogy ha anya dolgozik, akkor matracra, állványra és telefonra lesz szükség.

Nincsenek termékek a kosaradban